Tijd voor een nieuwe wereld…

earth-1207231_1920Meer dan ooit is het tijd om te veranderen. En onze dromen over een nieuwe wereld met elkaar te delen. Wat is jouw droom?

Ik droom over een wereld waar genoeg is voor iedereen. Een samenleving waarin mensen kennis, inzichten en talenten met elkaar delen. Een wereld die niet geregeerd wordt door geld maar geïnspireerd door creativiteit, plezier en ontwikkeling. Een maatschappij waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid in alle openheid zaken doen. Kortom: een realiteit waarin mensen echt samenleven en oprecht met elkaar samenwerken.

De werkelijkheid

De dagelijkse realiteit is vaak anders. Professioneel zakendoen heeft veel overeenkomsten met een potje blufpoker. Medemenselijkheid en spirituele argumenten zijn soft. Geld, tijd en middelen zijn schaars. Je moet dus wel iets voor een ander presteren om dat te verdienen. We hebben last van stress en kopen ontspanning of medische behandeling. Met financiële middelen creëren mensen hun schijnzekerheid en verliezen wat echt belangrijk is uit het oog.

Geldgeluk is beperkt houdbaar

Misschien is het goed om dan eens over het volgende na te denken. De Amerikaanse psycholoog Steven Reiss (1947-2016) kwam tot de conclusie dat als je leeft vanuit innerlijke drijfveren, jouw leven een bron van energie en productiviteit is. Uit de zelfbeschikkingstheorie van Eduard L. Deci en Richard M. Ryan (2002) blijkt dat een extrinsieke motivatie zoals een beloning in geld, slechts tijdelijk innerlijke drijfveren kan verdringen. In eenvoudige taal gezegd: geld maakt alleen blijvend gelukkig als je leeft vanuit je hart.

In de huidige crisistijd beseffen we des te meer dat onze wereld niet maakbaar is. We kunnen niet ongestraft doorgaan met consumeren en het uitbuiten van de aarde. Blijkbaar hebben we geen controle als het gaat om grof (natuur)geweld of het tegenhouden van een pandemie. Als het er op aankomt is geluk en gezondheid niet met financiële middelen te koop. Tja, en wat is geld eigenlijk? Feitelijk niet meer dan wat cijfertjes op je bankrekening of de kosten van het stukje papier of metaal je portemonnee.

Einde aan de dualiteit

Geld was ooit bedoeld als hulpmiddel om gemakkelijker te kunnen ruilen en waarden te bewaren. Geld is neutraal. Het is niet goed en ook niet slecht. Hoe mensen met geld omgaan geeft betekenis aan het geld. De uitdaging van deze tijd is daarom om een goede balans te vinden in de wijze waarop wij met geld èn met onze tijd omgaan. De manier waarop wij leven. In de blogs van Lifedesign4u neem ik je graag mee in mijn eigen gedachten hierover…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s